Klarer vi å redusere saltinntaket vårt?
Mills AS har jobbet med saltreduksjon over flere år, og den planlagte saltreduksjonen frem til 2019 vil utgjøre om lag ytterligere 110 tonn salt, som gir en reduksjon på ca. 18 prosent i forhold til dagens saltforbruk.
Høyt inntak av salt øker blodtrykket
Helsedirektoratet har utarbeidet en tiltaksplan for saltreduksjon, hvor et av tiltakene er Saltpartnerskapet som ble signert i oktober 2015. Gjennom deltakelse i Saltpartnerskapet, har Mills DA iverksatt en ny handlingsplan for å redusere innholdet av salt i våre eksisterende produkter ytterligere, og lansere produkter med saltinnhold i henhold til saltmålene.
Arbeidet med å redusere saltinnholdet ble ytterligere formalisert gjennom intensjonsavtalen, som ble signert i desember 2016. Her tar Mills DA sammen med helsemyndighetene, næringsorganisasjonene, dagligvarebransjen og andre produsenter av mat og drikke et forpliktende grep om å gjøre dagligvarer sunnere. Det er kjent at nordmenn har et høyere inntak av salt enn det som er anbefalt. Dette gir store helseutfordringer. Å redusere inntaket av salt er et kostnadseffektivt tiltak for folkehelsen.
For høyt inntak av salt øker blodtrykket, som igjen øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. Kroppen trenger noen få gram salt per dag, men i Norge antas vi å ha gjennomsnittlig inntak på 10 g salt per dag, forteller Marte Gjeitung Byfuglien, Helse- og ernæringssjef i Mills. Helsedirektoratet har som mål at vi skal redusere vårt inntak av salt ned til 8 gram per dag innen 2021. Inntaket var på 10 gram i 2010, mesteparten av saltet kommer fra industrielt fremstilt mat.