Spis mer fisk ved å velge fiskepålegg på brødskiva
Synes du det er vrient å spise nok fisk? Her følger noen tips til hvordan du enklere kan få i deg anbefalt mengde på 300-450 g fisk i uka.
Sett deg mål
For å komme opp i anbefalt mengde fisk i uka trenger du ikke bare ha fisk på middagsmenyen, påpeker helse- og ernæringssjef i Mills, Marte Gjeitung Byfuglien.
– Setter du deg et mål om å ha fiskepålegg på én brødskive om dagen, så tilsvarer det 1 fiskemiddag per uke. Da er du på god vei til å nå målet om 2-3 middager i uken, tipser hun.
Det finnes mange ulike produkter og fiskeslag å velge mellom. Det som er fint er at mange av fiskepåleggene er fra fete fiskeslag, som makrell og sild. Felles for de fete fiskepåleggene er at de tilfører omega-3 og vitamin D.
Fem forslag til fiskepålegg
- Sild er et fiskeslag vi anbefales å spise mer av. Dette er nok en fisketype som oftest spises av voksne, men til gjengjeld har man en rekke ulike smaker å velge mellom, som tomatsild eller sennepssild. Finn gjerne frem silden når du skal dekke på til helgefrokost eller kose deg med en skive til kvelds.
- Kaviar er derimot et pålegg som gjerne spises av både store og små. Visste du at kaviaren fra Mills er lagret i opptil 11 måneder før den røkes og blir til ferdig kaviar? I mange land er kaviar en delikatesse, mens i Norge gleder vi oss over kaviar på skiva til daglige. Kaviar passer for eksempel godt med et par skiver agurk, sammen med gulost eller oppå egg.
- Makrell i tomat. For deg som ikke er så glad i selve fiskesmaken kan makrell i tomat være et fint påleggsalternativ. Makrell er også en av de fete fiskeslagene og gir oss mye av det umettede fettet.
- Røkt laks eller ørret er også fine fiskepålegg. Velg gjerne disse når du skal kose deg litt ekstra, for eksempel sammen med kokt egg til helgefrokosten.
- Fiskepudding. Jobber du et sted hvor de har kantine finner man gjerne fiskepudding i kjøledisken. Spis den for eksempel med majones eller kaviar på.
Fakta om myndighetenes anbefalinger
- Anbefalt mengde inntak av fisk er 300-450 g per uke.
- Minst 200 g bør være fet fisk. Fet fisk er blant annet laks, ørret, makrell og sild.