Jorunn (45) fikk beskjed om høyt kolesterol – spiste det ned på få uker
En tur til fastlegen ga Jorunn det sparket hun trengte. Få uker senere er både kolesterolet og vekta kraftig justert.
– Jeg er utrolig stolt, og det føles nesten som en åpenbaring. Tenk at det faktisk er mulig å forbedre helsen kun ved å legge om kostholdet! Jeg vet det er mange som sliter, og jeg vet hvordan det er å føle seg dårlig. Men det er mulig å gjøre noe med det, og det er derfor jeg forteller min historie, sier Jorunn Dyrkolbotn Jordan fra Åsane i Bergen.
La oss gå noen måneder bakover i tid. 45-åringen hadde en tøff vinter. Faren gikk bort etter kort tids sykdom, og med det som bakteppe kom tankene om at hun selv ikke er udødelig.
Jorunn har vært overvektig hele livet. Det har alltid vært utfordrende å finne klær i riktig størrelse, men hun har alltid vært tilfreds med egen kropp og blitt akseptert for den hun er. Gjennom oppveksten har hun aldri vært mobbet eller hatt helseproblemer som følge av overvekten.
En kropp i forfall
I perioder tidligere har hun prøvd å legge om kostholdet, men kom raskt tilbake til gamle vaner. De siste årene hadde hun ikke tenkt noe særlig på matvanene. Jobben som IT-konsulent byr på mange timer ved kontorpulten og lite aktivitet.
Måneden etter at faren døde, var det tid for rutinemessig sjekk hos legen. Der fikk Jorunn vite at det dårlige kolesterolet, LDL, var 4,3 (mmol/l). Norske helsemyndigheter anbefaler at LDL-nivået holdes under 3.
– Jeg følte at det var en lei beskjed å få. Kroppen min var i forfall. Preget av min fars dødsfall fikk jeg en følelse av at det var på tide å gjøre noe. Jeg måtte for alvor ta tak i min egen helse.
Fastlegen anbefalte mer plantebasert kost, kutte ned på kjøtt og mindre meieriprodukter og sukker. Hun fikk tilsendt en matplan og motiverende ord.
Jorunn brukte påsken på å finne motivasjon og gikk turer for å være i aktivitet. Kjøkkenskap ble ryddet og fylt opp med sunn mat. Den første uken var tung. Savnet etter kaker, chips og kjeks var stort. På hver tur ble hun påminnet at kroppen føltes tung og stor. Knær og hofter knirket og Jorunn kjente på at dette er ikke noe å basere fremtiden på. Her måtte det gjøres noe og hun trengte et støtteapparat for å sikre ønsket resultat.
– Jeg bestemte meg for å melde meg på et digitalt Roede-kurs, og brukte appen deres til å registrere alt jeg spiste. Det tar litt tid med planlegging av måltider, men som følge av korona og hjemmekontor, så har jeg hatt ekstra med tid. Det ble inspirerende og gøy å følge med på hva og hvor mye jeg spiste. Jeg lærte mye om hva min kropp faktisk trenger av mat når det gjelder både mengde og næringsinnhold.
Hun ble møtt av en inspirerende kursleder som hjalp henne med å bytte ut gamle vaner med nye sunnere vaner, steg for steg. Det gjorde at hun følte seg trygg og modig underveis.
Skepsis ble suksess
Det skulle imidlertid ikke bare være enkelt. Etter en uke med morgenturer som en hyggelig ny vane, fikk hun smerter i foten og måtte holde seg i ro. Da var det like før hun ga opp hele greia.
– Men så leste jeg at 80 prosent av en vektnedgang skjer gjennom kostholdet, og bare 20 prosent gjennom fysisk aktivitet. Jeg bestemte meg for å fokusere fullt og helt på maten og heller vise tålmodighet med min skadde fot, sier Jorunn og forteller at det var både vekten og kolesterolet som ga motivasjon.
Jorunn bor sammen med datteren på 17 og samboer. De har hele veien heiet og støttet Jorunn i hennes prosess. Det er stort sett samboeren som tidligere har tatt seg av å lage middag. Men nå kom en inspirert Jorunn mer på banen. Kostholdsendringen ga henne matglede på en ny måte, og plutselig var det gøy å planlegge innkjøp og lage mat.
Tidligere spiste hun mye brød med smør og syltetøy, samt tunge middager bestående av mye kjøtt, kjøttfarse, fete sauser og potetmos med meierismør. Det var generelt lite grønnsaker.
– Jeg spiste til det var tomt, og mellom måltidene kunne jeg fylle på med usunn snacks. Satt jeg foran TVen kunne en hel kjøpekake med sitron eller en stor sjokoladeplate lett hives innpå, grøsser Jorunn, sjeleglad for at dette tilhører fortiden.
Nå fylles det på med grønnsaker, salater, fisk og i større grad rene kjøttprodukter. Hun har byttet ut meierismør med Vita hjertego’, og ler litt av at samboeren er skeptisk til akkurat det. Men han er glad for at Jorunn nå i større grad tar initiativ til å lage smakfulle næringsrike måltider. Det er ikke lenger kaker og chips foran TVen hos Jorunn. Gjennom registrering i Roede-appen er hun sikker på at hun får i seg variert og næringsrik kost hver dag. Blant annet skal 300 gram grønnsaker inntas hver dag.
– Men har du ikke savnet noe underveis?
– Nei, det er akkurat som om kroppen spiller på lag denne gangen. Etter de første ukene, ser det ut som om blodsukkeret er stabilisert og at jeg får den næringen jeg trenger. Jeg er mett og blid. Jeg kjenner at prosessen med å bli bevisst mine vaner for så å bytte ut de som ikke er nyttig for meg, har gitt meg en boost av selvtillitt, overskudd og energi, sier Jorunn.
Hun forteller at hun gjerne kan unne seg en kveld ute på middag med venner og nyte både god mat og drikke.
– Jeg koser meg og vet at neste dag er det tilbake til den trygge hverdagen som jeg trives aller best i. Det er tross alt hverdagene det er flest av, og det er der det er viktig for meg at jeg tar ansvar. At dette ansvaret underveis har gitt meg både glede og velvære tar jeg som en bonus. Det aller viktigste for meg er å forbedre helsen her og nå og ikke minst inn i fremtiden.
Rask gevinst
Resultatene har Jorunn all grunn til å smile av. Siden slutten av april har hun gått ned over ni kilo. Og det dårlige kolesterolet har hun spist ned fra 4,3 i mars til 3,2 ved siste måling i mai.
– Jeg vil gjerne ned noen kilo til, men tallet på vekta er ikke det viktigste, så lenge kolesterol-verdiene er innenfor. Der har jeg ennå litt å jobbe med. Det jeg har begynt å tenke på er prosessen som venter der jeg skal holde fast i gode rutiner og vaner som denne livstilendringen har gitt meg. Jeg har lært mye om meg selv og kosthold underveis. Jeg gleder meg nå til foten min blir bra igjen, slik at jeg kan bli mer aktiv og lære enda mer. Målet er å bli en sprek gammel dame. Det skal jeg få til.