Seks av ti har for høyt kolesterol
Nesten halvparten i alderen 30-39 år har høyere kolesterolverdier enn det helsemyndighetene anbefaler.
Mange kjenner ikke sine kolesterolverdier
Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) og Mills står bak undersøkelsen. Hovedfunnene viser at gjennomsnittlig totalkolesterol blant nordmenn er over anbefalt nivå, men på et nivå der kostholdsendringer kan være løsningen.
🧑 Nesten halvparten av deltakerne i aldersgruppen 30-39 år har høyere kolesterolverdier enn anbefalt.
👩 Flere menn enn kvinner har høyt kolesterol. Men for kvinner øker andelen betydelig fra 50-årsalderen.
Høyt kolesterol gir ingen symptomer, men er en av de viktigste risikofaktorene for hjerte- og karsykdommer. Du bør derfor vite verdiene dine slik at du kan forebygge ved hjelp av enkle forandringer i kostholdet. Tidligere undersøkelser fra LHL har avslørt at seks av ti nordmenn ikke kjenner sine kolesterolverdier.
Gjennom kampanjen «Vit din verdi» oppfordrer de alle voksne til å sjekke kolesterolet ved neste besøk hos fastlegen eller bedriftshelsetjenesten.
Hvorfor er det så viktig å vite kolesterolverdien?
Undersøkelsen fra LHL og Mills viser at andelen kvinner med forhøyet kolesterol øker i alderen 50-59 år, altså rundt overgangsalder.
Hvorfor er det slik?
– Østrogen er et hormon som hjelper til med å holde kolesterolet lavt. Når østrogenproduksjonen avtar hos kvinner rundt 50, vil kolesterolet øke hos de fleste, sier Helle Grøttum, i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL).
– Kolesterol er en usynlig risikofaktor. Derfor er det viktig å fange opp de som ikke vet at de går rundt med økt fare for hjerte- og karsykdommer, påpeker hun.
Enkelt å fikse!
Kolesterol er et fettstoff som har flere viktige funksjoner i kroppen.
Kolesterol er en byggestein i alle cellevegger og er utgangspunkt for dannelse av hormoner, vitamin D og gallesyrer. Vi trenger altså noe kolesterol, men for mye er ikke bra.
HDL- kolesterol blir gjerne kalt «det gode kolesterolet». Dette er fordi det frakter fettstoffer tilbake til leveren hvor det skilles ut som galle.
LDL-kolesterol blir ofte kalt «det dårlige kolesterolet». For mye LDL-kolesterol kan føre til avleiringer på innsiden av blodårene, noe som øker risikoen for at blodårene blir tettere, såkalt åreforkalkning.
Anbefalte verdier
Totalkolesterol: 5 mmol/l eller mindre
LDL-kolesterol: 3 mmol/l eller mindre
HDL kolesterol: 1 mmol/ eller mer for menn og 1,3 mmol/l for kvinner
Det «dårlige» kolesterolet kan gi avleiring på innsiden av blodårene. Dette gir økt risiko for hjerteinfarkt, blodpropp og hjerneblødning.
Dette høres alvorlig ut, men det positive er at det er enkelt å gjøre noe med.
Slik kan du redusere kolesterolet ved hjelp av kostholdet
Fakta
Hva er best, mettet eller umettet fett?
Kosthold og fysisk aktivitet påvirker kolesterolnivåene dine. Hva slags fett du spiser har stor betydning. Mettet fett øker kolesterolet, og umettet fett reduserer kolesterolet. Derfor er det gunstig å spise mindre mettet fett, og erstatte mettet fett med umettet. Matvarer fra dyreriket er de største kildene til mettet fett, mens matvarer fra planteriket inneholder hovedsakelig umettet fett.
– Kort fortalt handler det om å bytte ut noen matvarer med andre. Bytt ut fete kjøtt- og meieriprodukter med magre varianter. Bruk myke og flytende margariner, siden de har et høyt innhold av oljer. Nøtter, avokado og frø inneholder også umettet fett. En annen kilde til umettet fett er fet fisk, sier Grøttum i LHL.
Les også: Hva er forskjellen på mettet og umettet fett?
Raske resultater
For mange vil det være enkelt å redusere kolesterolet sitt med livsstilsendringer. Forhøyet kolesterol kan reguleres gjennom kosthold, uavhengig av alder.
For mange vil kostholdsendringer gir resultater raskt. De fleste vil se resultater etter 4-5 uker.
Det er viktig å ikke bli skremt av dette, forteller Helle Grøttum fra LHL. Dersom du har normale verdier, holder det å sjekke seg hvert fjerde år.
Les også: Hvorfor er Vita Hjertego et hjertevennlig alternativ?
– Det er så lett å sjekke! Neste gang du er hos legen, kan du måle kolesterolet ditt. Hvis det er for høyt, bør du få kostråd, eller eventuelt medikamenter hvis det er nødvendig.
Få flere tips, råd og informasjon om kolesterol og hjertehelse her.